torsdag 20 januari 2011

Min dotter är en kanariefågel....

Igår åkte jag och mormor till Valdemars udde och samlade kulturpoäng. Signe fick förstås hänga med på ett hörn ;-) Och det var en stor hit! Inte för att hon såg några tavlor i huvud taget, de hängde i min ögonhöjd, i Signes ögonhöjd var det mer element, repavspärrningar och knäveck, men hon var nöjd ändå. Hon gjorde nämligen en upptäckt- museer är bra grejer, de är högt i tak och nästan tomma rum....vilket innebär att det ekar! Så hon tjöt av glädje genom två tavelutställningar och lite gamla möbler. Och folk tittade...kanske mer på henne än på målningarna ;-)

Vid ett tillfälle hör jag en äldre man säga "Har de kanariefåglar här?" "Nej" svarade en annan "det är den där bebisen som låter"....kanske dax att träna upp Signes basröst? För hon låter faktiskt mer som en kanariefågel än som en bebis! Hon kvittrar och piper mer än hon gurglar och "dadar".

I tisdags, på 8 månaders dagen, så var vi ner till BVC för lite mäta och väga och lite titta och undersöka i ren allmänhet. Tyvärr så hade det blivit en miss i tidboken så bvc tanten var på kurs (och vi fick gå dit idag igen) men lite mäta och väga blev det iallafall, dagen till ära. 7790 gram och 71 cm...Det är inga sknubbiga lårveck här inte!! På kvällen så hade vi besök av våran "utflugna" dotter Marika, hon kallar sig så...tror mest det beror på att hon vill ha mittenrummet för sig själv. Dotter eller inte, alltid trevligt att hon kommer hit :-D

Igår fick jag nån hushålls dille och satte igång att göra storkok med barnmat. Jag försöker laga så mycket mat jag bara kan själv till Signe, inte för att jag vill framstå som nån överduktig mamma (den som kunde se röran i vårt hus just för tillfället skulle tycka helt tvärt emot ;-)) utan för att jag tycker burkmaten är lite läskig! Mat med mejeriprodukter i som inte ens behöver stå kallt? Och allt smakar tomatpure...varför? Sen så äter vi inte halvfabrikat eller färdigmat själva, så då känns det ju lite knasigt att ge det till Signe. I alla fall.... i vanliga fall så brukar jag göra en omgång mat till henne (typ 4-5 portioner) med liknade ingredienser som vi äter just den dagen (äter vi fisk med potatis så passar jag på att göra fisk till henne med) men igår fick jag för mig att göra minestronesoppa till oss och 4 sorters mat till lillan. (sen var jag så slut att Erik fick ta han om röran efter allt rivande, skalande, hackande, kokande, mosande och mixande- och det tog honom gott och väl över en timme)

Här kommer iallafall recepten på Signes hemmalagade favoriter- jag har dock inga mått, jag höftar alltid lite som jag vill (än så länge vill säga):

Köttgryta:
Högrev i små bitar, kokas med ett lagerblad och några svartpepparkorn.
När det kokat en stund så lägger jag i tärnad potatis, morötter, purjolök, palsternacka och blomkål samt lite persilja. När det kokat klart så tar jag bort lagerbladet och pepparn och mixar det. Dock inte med kokvattnet eftersom det innehåller nitrat efter morötterna!

Laxgryta:
Kokar tärningar av lax, potatis, palsternacka och när det är nästan klart lägger jag till gröna ärtor och lite persilja. Mixtra.

Kycklinggryta:
Kokar kycklingtärningar med en hackad lök och lagerblad. Sen mixtrar jag ihop det med kokt potatis och majs (fryst) Man kan säkert koka det ihop också men jag har inte velat blanda den halvråa kycklingen med potatisen och det.

Och så den stora favoriten-blodpuddings mousse:
Koka tärningar av blodpudding i mjölk (precis så att det täcker blodpuddingen) mixtra. Blanda det sen innan måltiden med potatis, blomkål och morötter. Det är tydligen mums...fast jag har inte vågat smaka ;-)

Nått med pasta har jag inte lyckats så bra med ännu, så om nån har nått bra recept så tar jag gärna emot det! Ris har jag inte vågat mig på eftersom det verkar som om Signe är lite överkänslig mot det. Överst på min önskelista står just nu Josses barnmat iallafall, så att jag får lite mer ideer.

I kväll så tänkte jag mig på att göra ett kort till bror och Sussies lilla Embla som föddes i förra veckan och som vi ska åka och klappa lite på i morgon. När Erik kommer hem och tar över fröken bök (om han vågar sig hem i kväll efter gårdagens matkladdschock vill säga ;-))

2 kommentarer:

JEN sa...

Åh, jag har tänkt i typ 3 veckor nu att jag ska lägga upp recept på barnmat i min blogg, men jag orkar aldrig när det väl blir kväll... hursomhelst så har jag ett ypperligt recept på en rätt med just pasta! Var Storas favvo när hon var liten och nu är det Lillas favorit också :-) Ska försöka göra det nu under helgen, kan tjoa här när det blir av! Kram!

Malin sa...

Visste inte att morötter innehåller nitrat. Har aldrig hört talas om det?
Pastafronten- jättesvårt att mixa och få bra, tyckte jag. Så jag tog risoni, pasta som ser ut som ris i formen, då beövde man inte mixa så mycket.
Använder nu KRAV och eko? Inga gifter alls och du slipper tänka på sånt. Kan eko-ris fungera? Eller glutenfri pasta av ris så hon får i sing riset på annat vis?
Blodpuddingsmoussen låter LÄBBIG, verkligen! Gaaa, hur kan hon äta? ;-) Men du vet väl att kroppen INTE tar upp järnet i blodpuddingen om man intar mejeriprodukter samtidigt? Man ska äta blodpudding med c-vitamin för det ökar kroppens förmåga att ta upp järnet. Ge frukt till!
Visst är det kul med barnmat? Jag gjorde mycket själv och favoriten av A var kokt köttfärs med massor av vitlök, basilika färsk tomat och sen risoni-pasta. Mummmms!