söndag 19 augusti 2012

Signe 27 månader

Nu var det länge sen jag gjorde något månadsinlägg om Signe. Hon har hunnit bli hela 27 månader nu, nästan 2,5 år. Och det har hänt en massa saker vill jag lova. Framför allt är det språket och fantasin som kommit igång :-)

Och som hon pratar nu, munnen går i ett som på en lite papegoja :-D Och humor har hon, man får sig ofta en lite utskällning eller tillrättavisning när hon tycker man gör nått fel. Det är så kul att se när hon leker nu också, hur hon pratar med sakerna och hittar på nya grejer. Våran säng är en båt, tvättpåsen en bil, helt plötsligt kommer pippi ridande eller så blir det plötsligt natt och alla måste gå och sova. Dockorna bäddas ner och matas, hon läser sagor för mig och vill spela på min mobil hela tiden. Hon lagar ofta mat till oss på sin lilla spis och sen står hon och ropar "kom mamma, maten klar!!!" hon gillar att leka med smådjur och sitt lilla hus. Bygga kojor är nytt och pyssla är hur kul som helst. (måla, rita, lägga pärlplattor, dega)

Ute gillar hon att gunga, gräva i sandlådan och klättra i klätterställningen. Bollar och bollsporter verkar hon helt ointresserad av.

Just nu är hon inne i nån matvägrar period, men bär och frukt går ner. Hon verkligen älskar bär och kan sitta i flera timmar i ett blåbärsris eller hallonbuskarna. Men absoluta favoriten är vinbär, "bibäh" som hon säger. Jag blir imponerad över hur mycket hon mins nu, personer, platser och händelser. Hon kan helt plötsligt berätta om nått vi gjorde för flera veckor senare.

Några välanvända meningar/ord just nu är:
phy phy phy - fy fy fy säger hon ofta och hytter med fingret åt oss
phinnel i uhmpan - spindel i rumpan skriker hon när hon inte kan sitta still
åhka åhten - åka båten
phåland - åland
phokodilen -krokodilen
ahnten -elefanten
åsna- är alla åsnor, zebror och ponnys
bibäh-vinbär
åhbäh -blåbär
allon-hallon
älig -fjäril

Sen så säger hon Signes framför allt, signes bil, signes båt, signes julia, signes mamma, signes susann (dagmamman) signes susanns bilen (dagmammans bil) osv. Hon kan flera färger, även om det inte alltid blir rätt, ser hon rosa så pekar hon och säger "signe". hon går runt och räknar titt som tätt. Ofta så säger hon att saker är farliga "alig" tex. om det sitter en fluga på hennes rutschkana så är den farlig och hon kan inte åka. Hon kan rabbla många olika djursorter nu, och ser hon en snigel så skriker hon "akta dig akta dig. Sjunger gör hon hela tiden, mest astrid lingren sånger och jag blir imponerad av hur bra hon kan dem, både med text och takt. bä bä vita lamm och imse vimse sjungs också rätt så ofta.