torsdag 22 mars 2012

Signe 22 månader

Nu har skrutt hunnit bli hela 22 månader. Snart 2 år. Då räknar man inte månader längre va?
Det kommer nya ord och påhitt varje dag nu känns det som. Hon är bestämd också och vet vad hon vill, så det är bara att hänga på helt enkelt...eller bära henne sparkandes och skrikandes ;-)
3 tvåords meningar och en 4 ords mening har det kommit också, fast själva ordförrådet inte är så stort ännu.
"Dumma mamma", "dra upp" och "spring mamma" är 2 ords meningarna och "mamma pippis apa där" sa hon igår.

Att diska är jätte roligt, eller ja, att leka med vatten. Och hon kan själv få på alla kranar i huset (farligt!)
hon drar av sig kläderna fort som tusan, även blöjorna och springer omkring nakenfis här hemma.
Hon vill även klä på sig själv, valt kläder har hon ju gjort länge, men nu vill hon inte ha hjälp med dem heller.

Läsa och lägga puzzel är roligt. Favorit sagorna är mumin, pippi, lilla ida gör hyss, kattresan, hattstugan, olles nya kläder. Ska hon välja bok själv väljer hon gärna en elsa beskow eller nått annat gammal dax. Lite roligt.

Favoritleksakerna är sovkatterna, dockvagnen, en mjukishund, puzzel, handväskor, pärlhalsbanden, små dricksglas från ikea, duplo och några play to learn gubbar.

Hon gillar att rita och lägga pärlplattor och göra halsband. Ska hon titta på film är det pippi, men alla de strid lingren filmer vi har går hem. Bolibompa kan hon titta lite grann på, men allt tecknat i övrigt är helt ointressant. Hon lever sig verkligen in i filmerna också, speciellt pippi, och skrattar och pratar och ropar åt figurerna på tvn.

hon har börjat leka med min mobil också (och ipaden hos dagmamman) och är duktigt på att bläddra i dem och spela några små spel. Det är fart i henne också, rymmer gärna iväg och struntar blankt i om vi följer efter. Älskar att gunga fort, bli jagad och att åka "karusell" i våran tvättpåse.

Hon älskar att bada, tidigare har hon dock vägrat bada utan både puffar och simring (bäst att säkra upp) men nu badar hon utan och hoppar från bassängkanten också. duktiga tjejen :-) Och när jag ändå håller på med mamma skrytet så kan hon faktiskt läsa några ord också :-) Pippi (den texten ser hon hur liten den än är) sko, strumpor, katt, bil, hej, mamma, pappa, docka och mage klarar hon utan problem :-)

babblar gör hon hela dagarna, det är inte tyst en minut (om hon inte gör hyss) även om det inte är så mycket man förstår ännu. Och räknar...det låter så roligt :-D först är det bara en massa babbel, men man för att det är räkning på sättet hon säger det på, och sen kommer det ett outta, nieeh (åtta, nio)

Några nya ord som tillkommit är:
pih-ah -springa
fifi - Filip
nuuh - mumin, nalle puh och alla björnar
dih-ha - dricka
ehlp -hjälp
ehcka - väska
outta -åtta
nieeh - nio

åh...kommer inte på fler nu, får uppdatera i morgon när hon är vaken och babblar igen :-D

1 kommentar:

Lina sa...

Vad duktig du är Signe!
Och vi känner oss extra stolta över att du har lärt dig Filips namn :)

Kram