torsdag 29 september 2011

Bättre sent än aldrig - Signe 16 månader


Det har ju varit fullt upp med kalas, bröllopsfester och allt möjligt så jag har ju glömt att göra ett 16 månaders inlägg om Signe!

Här är det full fart hela tiden nu, och man märker hur mycket hon har utvecklats av att gå hos dagmamman och leka med lite äldre kompisar.
Hon vill hjälpa till att duka på och av bordet, hon vägrar att sitta i antilopstolen längre utan vi har fått byta till tripptrappen som hon kan klättra upp i själv. Och som hon klättrar, över allt hela tiden. Är förvånad över att jag inte hittat henne i taklampan än ;-)

Hon har börjat leka mer, ja jag vet inte hur jag ska säga, hon går inte bara runt med saker och skramlar med dem längre, utan hon sätter dockan i sin matstol, matar sovkatten med mariekex och kör runt på diverse mjukisdjur i dockvagnen. Och hon ska göra allt lika dant som vi gör. Hjälpa till att sätta igång diskmaskinen, stänga toalocket, hämta posten.

En riktig liten "rättare" har hon blivit också, stänger alla dörrar/garderober och diskmaskinen hela tiden och sägar "ajaj"(de får inte stå öppna)

Hon vill vara med och bestämma hur hon ska ha håret (tofs eller spänne) och vilka kläder hon ska ha på sig. Och alla rutiner måste följas i rätt ordning, annars blir det totalt haveri ;-)
Hon äter jätte bra igen, efter några veckors matkrongel, men man får absolut inte mata henne och maten får inte blandas ihop, utan ska ligga i små högar för sig själv. Då går det bra.

Hon kommer och säger till när hon vill ha ny blöja, eller när hon vill sova lunch.
Hon sover bra på nätterna nu igen efter en tid med nattskräck. Vi (läs jag) behöver bara stoppa i nappen en/två gånger per natt. Somnar oftast snabbt också *ta i trä* och är så söt när hon ligger och gosar med sin sovkatt (som ingen annan än mamma och pappa och hon får röra)

Hon älskar att läsa, leka med duplo, vara ute. Hon går jämt runt med sina gummistövlar på (lik sin mormor som lite där kanske?) Hon vill ha halsband och handväska och har blivit en riktig lite "tjej".

Hon babblar på jämt och ständigt, men det är inte så många ord än så länge.
Mycket ja och nej-näääh (ofta sagt till sig själv när hon gör nått bus)
Pappa säger hon klockrent nu, och tappa och trappa. Oftast är det lite svårt att förstå vilket av de tre orden hon menar.

Inga kommentarer: