tisdag 1 februari 2011

Hen????

Läste här om dagen ett reportage om en förskola som jobbade med (utan??) genus prespektiv. (heter det så???) De använde inte hon och han utan ett könsneutralt hen. De hade inga utklädnings klänningar i klassiska tjejfärger eller typsika "kill leksaker", alla dockor var färgade och alla böcker handlade om ensamstående föräldrar eller samkönade föräldrar. Eftersom "vanliga" mamma, pappa, barn familjer var överrepresenterade i samhället. (jättebra med böcker om alla situationer tycker jag, men om man alltid plockar bort den "vanliga" familjen, blir då inte den "ovanlig och annorlunda" tillslut då?)

Alla har lika värde och tjejer och killar kan lika mycket och ska ha samma rättigheter vad det änn gäller....absolut!!! Killar får gå i klänning och använda läppstift medans tjejerna meckar med bilarna och leker sjörövare, om de vill. Pojkar kan vara söta och snälla och flickor tuffa och häftiga. Det skriver jag under på!
Men.....att för den skull inte kunna använda hon/han/henne/honnom utan att skriva om alla böcker/sagor/sånger och när man pratar med barnen till hen och hennom tycker jag verkar vara lite väl. Visst är det bra med jämställdhet, men om det går så långt att det blir så att man inte får vara hon och han längre då? Är det fel av en tjej att vilja ha en rosa klänning och av en kille att vilja leka med bilar? Det blir ju också lite knasigt.

Jag tror att om man (som förälder, släkt, vänner eller förskolepersonal) säger att det är ok att barnet leker med det den vill och klär sig som den vill så blir det nog bra ändå. Om man själv ser till att hjälpa sitt barn att få bra självförtroende och ger barnet möjlighet att utveckla sina egna intressen så kommer nog han/hon att klara sig bra, fast man kallat barnet lilla gumman eller lilla gubben som liten.

Jag har en dotter, för tillfället är hon ofta klädd i rosa, eftersom jag gillar rosa och hon passar i det. Får jag en pojke nån gång så kommer han säkert vara klädd i andra färger för det mesta. När Signe själv väljer kläder sen får hon välja de färger hon själv vill. Jag tror ändå det kommer att gå bra för henne, för jag tror att nyckel till framgång sitter i hennes personlighet, inte i färgen på hennes body eller att jag säger hon till henne ;-)

Lite svamligt skrivet, men ni kan säkert lista ut att vi inte ställs Signe i kö till den förskolan iallafall ;-)

Inga kommentarer: